Έρευνα Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικού Εμπορίου στις Επιχειρήσεις


Εκτύπωση


ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Περιγραφή Στοιχείων

Η Έρευνα Χρήσης ΤΠΕ και Ηλεκτρονικού Εμπορίου στις Επιχειρήσεις διεξάγεται μια φορά το χρόνο και έχει ως σκοπό την συλλογή στοιχείων για τη χρήση ΤΠΕ στις επιχειρήσεις. Η συλλογή στοιχείων αφορά μεταξύ άλλων, γενικές πληροφορίες σχετικά με την χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και πληροφοριακών συστημάτων στην επιχείρηση, την πρόσβαση και χρήση διαδικτύου και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Διαχρονικά καλύπτει επίσης θέματα όπως, τιμολόγηση, χρήση υπολογιστικού νέφους, ανάλυση μαζικών δεδομένων, απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού ΤΠΕ, χρήση διασυνδεδεμένων συσκευών ή συστημάτων, χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών, χρήση ρομποτικής, ασφάλεια στις ΤΠΕ, κτλ. 

Μέθοδος

Το δειγματοληπτικό πλαίσιο για την έρευνα χρήσης ΤΠΕ είναι το Μητρώο Επιχειρήσεων της Στατιστικής Υπηρεσίας.


Πριν το 2021, για την επιλογή του δείγματος της έρευνας χρησιμοποιούνταν η μέθοδος της στρωματοποιημένης απλής τυχαίας δειγματοληψίας, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την οικονομική δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης. Λόγω του μικρού αριθμού των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, υπήρχε πλήρης κάλυψή τους στο δείγμα και δειγματοληπτική κάλυψη για τις μικρές επιχειρήσεις. Η συλλογή στοιχείων γίνονταν με τη συμπλήρωση διαδικτυακών ερωτηματολογίων (CAWI-Computer Assisted Web Interviews) και με προσωπικές συνεντεύξεις στις επιχειρήσεις με τη βοήθεια υπολογιστή (CAPI-Computer Assisted Personal Interviews).


Από το 2021 και έπειτα, η έρευνα διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση διαδικτυακού ερωτηματολογίου που απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις απασχολούν 10+ άτομα.  


Κάλυψη Στοιχείων

Επιχειρήσεις που απασχολούν 10+ άτομα στις οικονομικές δραστηριότητες (NACE Rev. 2) C, D, E, F, G, H, I, J, L, N, οι κλάδοι 69-74 και ομάδα 95.1). Από το 2021 και έπειτα καλύπτεται και ο κλάδος 75. 

Η στατιστική μονάδα είναι η επιχείρηση.


Συχνότητα

Ετήσια

Διαθεσιμότητα Στοιχείων

Υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα από το 2004 χρονιά κατά την οποία διεξήχθη για πρώτη φορά η έρευνα (CYSTAT-DB).

Συνοπτικά αποτελέσματα της έρευνας, Δελτία Τύπου καθώς και Μεθοδολογικές Πληροφορίες είναι διαθέσιμα στη διαδικτυακή Πύλη της Στατιστικής Υπηρεσίας στο στατιστικό θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία / Κοινωνία της Πληροφορίας».

Υπάρχουν, επίσης διαθέσιμοι πίνακες σε excel μορφή μέχρι το 2020.

Συγκρισιμότητα Διαχρονικά

Τα στοιχεία είναι συγκρίσιμα διαχρονικά.

Κύριες Μεταβλητές

Πρόσβαση και Χρήση Διαδικτύου, Ηλεκτρονικό Εμπόριο, Εξειδικευμένο Προσωπικό ΤΠΕ, Ασφάλεια στις ΤΠΕ, Χρήση Ρομποτικής, Τιμολόγηση, Χρήση Υπολογιστικού Νέφους,  Ανάλυση Μαζικών Δεδομένων,  Χρήση Τρισδιάστατων Εκτυπωτών και ΤΠΕ και περιβάλλον.

Συστήματα Ταξινόμησης

Στατιστικοί Κώδικες Οικονομικών Δραστηριοτήτων, 2008 (Nace Rev.2).

Νομικό Πλαίσιο

Η έρευνα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και διέπεται από τον  Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές για τις επιχειρήσεις και την κατάργηση 10 νομικών πράξεων στον τομέα των στατιστικών για τις επιχειρήσεις.

Τελευταία Ενημέρωση

06/12/2023

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Άτομο Επικοινωνίας
Κωνσταντίνος Μηνά
Αρμόδιος Κλάδος
'Ερευνες Χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
cmina@cystat.mof.gov.cy
Τηλέφωνο Επικοινωνίας
22602112
















Στοιχεία Επικοινωνίας
Οδός Μιχαήλ Καραολή
1444 Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22602129
Φ: +357 22661313
E: enquiries@cystat.mof.gov.cy
GovLogo
©2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Στατιστική Υπηρεσία