Έρευνα για τη Διαχείριση Λυμάτων σε Σταθμούς Επεξεργασίας


Μεθοδολογικό σημείωμα για την Έρευνα για τη Διαχείριση Λυμάτων σε Σταθμούς Επεξεργασίας

Η Έρευνα για τη Διαχείριση Λυμάτων σε Σταθμούς Επεξεργασίας διενεργήθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του
Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Η έρευνα ήταν εναρμονισμένη με τους ορισμούς και τη μεθοδολογία που καθορίστηκε από τη Eurostat (Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) και διενεργήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού ερωτηματολογίου των Eurostat/ΟΟΣΑ.
Η έρευνα κάλυψε τα έτη 2004 και 2005. Για τη συλλογή των στοιχείων σχεδιάστηκαν δύο ερωτηματολόγια. Το ένα απευθύνθηκε στα Συμβούλια Αποχετεύσεων που έχουν υπό την εποπτεία τους τη λειτουργία και διαχείριση
σταθμών επεξεργασίας λυμάτων και το άλλο σε μη δημόσιους σταθμούς επεξεργασίας, όπως βιομηχανικών, ξενοδοχειακών και άλλων μονάδων.
Για τη δημιουργία ενός πλήρους και ενημερωμένου καταλόγου με όλους τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων που βρίσκονται σε λειτουργία χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τα αρχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (που είναι ο αρμόδιος φορέας για την αδειοδότηση της λειτουργίας των σταθμών
επεξεργασίας λυμάτων), καθώς επίσης από τις εταιρείες που κατασκευάζουν και συντηρούν τέτοιους σταθμούς.
Από τα Συμβούλια Αποχετεύσεων και τους λοιπούς σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων ζητήθηκαν πληροφορίες αναφορικά με το έτος έναρξης λειτουργίας του σταθμού, το μόνιμο πληθυσμό που εξυπηρετεί, το βαθμό επεξεργασίας λυμάτων που επιτυγχάνει ο σταθμός και τη δυναμικότητα του σταθμού. Ζητήθηκαν επίσης στοιχεία για τις ποσότητες λυμάτων που έτυχαν επεξεργασίας στο
σταθμό κατά τα έτη 2004 και 2005, τις αναλύσεις σχετικά με την ποιότητα των λυμάτων, όπως ΒΑΟ5, ΧΑΟ, Αιωρούμενα Στερεά, Ολικό Άζωτο και Φώσφορο, τον ισοδύναμο πληθυσμό και την παραγωγή και διάθεση λάσπης.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε μερικώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από πόρους της Μεταβατικής Διευκόλυνσης 2004 για τις δέκα νέες χώρες-μέλη.

Ορισμοί που χρησιμοποιήθηκαν
Μόνιμος πληθυσμός: Είναι ο μέσος αριθμός ατόμων που κατοικούν σε μόνιμη
βάση σε μια περιοχή κατά τη διάρκεια ενός έτους και όχι ο ισοδύναμος πληθυσμός που εξυπηρετείται (δηλαδή δεν λαμβάνονται υπόψη οι τουρίστες, οι επισκέπτες και άλλος μετακινούμενος πληθυσμός).
Ισοδύναμο πληθυσμού: Το οργανικό βιοαποικοδομήσιμο φορτίο που έχει ΒΑΟ πέντε ημερών (ΒΑΟ5) ίσο με 60g οξυγόνου ανά ημέρα.
που είχε χρησιμοποιηθεί, λόγω της ποιότητας, ποσότητας ή χρόνου παραγωγής του. Το νερό για σκοπούς ψύξης δε θεωρείται ως λύματα. Υπάρχουν δύο
κατηγορίες λυμάτων, τα οικιακά και τα βιομηχανικά. Τα οικιακά λύματα είναι λύματα από οικιστικές μονάδες και υπηρεσίες που προέρχονται πρωτίστως από τον ανθρώπινο μεταβολισμό και από οικιακές δραστηριότητες (νερό από μπάνιο, τουαλέτες, μαγείρεμα κτλ). Τα βιομηχανικά λύματα είναι το νερό που απορρίπτεται μετά από τη χρήση του ή την παραγωγή του από διεργασίες βιομηχανικής παραγωγής και που δεν έχει οποιαδήποτε περαιτέρω αξία για αυτές τις διεργασίες.

Δίκτυο συλλογής λυμάτων: Είναι ένα σύστημα με αγωγούς το οποίο μαζεύει και μεταφέρει τα λύματα. Τα συστήματα αυτά διαχειρίζονται συνήθως δημόσιες αρχές ή ημι-δημόσιοι οργανισμοί.


Δυναμικότητα ΒΑΟ: Είναι η συνολική ποσότητα ουσιών που απαιτούν οξυγόνο, που ένας σταθμός επεξεργασίας είναι σχεδιασμένος να επεξεργάζεται καθημερινά με μια συγκεκριμένη αποδοτικότητα.
Επεξεργασία λυμάτων: Είναι η διαδικασία που καθιστά τα λύματα κατάλληλα
ώστε να ανταποκρίνονται στα ισχύοντα περιβαλλοντικά πρότυπα ή άλλες ποιοτικές προδιαγραφές για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση. Υπάρχουν διάφορα είδη επεξεργασίας. Για σκοπούς υπολογισμού της συνολικής ποσότητας λυμάτων που έτυχαν επεξεργασίας, ο όγκος και τα φορτία καταγράφονται μόνο κάτω από το υψηλότερο επίπεδο επεξεργασίας που έτυχαν.
Πρωτοβάθμια επεξεργασία: Επεξεργασία λυμάτων με φυσική και/ή χημική διεργασία που περιλαμβάνει καθίζηση αιωρούμενων στερεών ή άλλη διεργασία
στην οποία το ΒΑΟ5 των εισερχόμενων λυμάτων μειώνεται τουλάχιστο κατά 20% πριν την απόρριψή τους και τα ολικά αιωρούμενα στερεά των εισερχόμενων λυμάτων μειώνονται τουλάχιστο κατά 50%.
Δευτεροβάθμια επεξεργασία: Επεξεργασία λυμάτων με μια διεργασία που γενικά περιλαμβάνει βιολογική επεξεργασία με συμπληρωματική καθίζηση ή άλλη διεργασία που επιτυγχάνει αφαίρεση του ΒΑΟ5 τουλάχιστο κατά 70% και αφαίρεση του ΧΑΟ τουλάχιστο κατά 75%.

Περαιτέρω επεξεργασία (επιπρόσθετη της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας): Αφαίρεση αζώτου και/ή φωσφόρου και/ή οποιασδήποτε άλλης ρυπαντικής ουσίας που επηρεάζει την ποιότητα ή μια συγκεκριμένη χρήση του νερού: μικροβιολογική ρύπανση, χρώμα κτλ. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ισχύουν οι ακόλουθες ελάχιστες αποδόσεις: οργανική αφαίρεση ρύπανσης τουλάχιστο κατά 95% για το ΒΑΟ και 85% για το ΧΑΟ και τουλάχιστο ένα από τα ακόλουθα:
· αφαίρεση αζώτου τουλάχιστο κατά 70% · αφαίρεση φωσφόρου τουλάχιστο κατά 80% · διήθηση · μικροβιολογική αφαίρεση που επιτυγχάνει πυκνότητα στα εντερικά κολοβακτηρίδια μικρότερη από 1000 σε 100 ml
Αφαίρεση αζώτου: Η δυνατότητα ενός σταθμού επεξεργασίας λυμάτων να επιτυγχάνει αποδοτικότητα στην εξάλειψη του αζώτου σε μεγάλο βαθμό. Αυτό
μπορεί να γίνει με τη δημιουργία ειδικών προϋποθέσεων στη διεργασία που να προκαλούν τη νιτροποίηση και απονιτροποίηση.
Αφαίρεση φωσφόρου: Η δυνατότητα ενός σταθμού επεξεργασίας λυμάτων να επιτυγχάνει αποδοτικότητα στην εξάλειψη του φωσφόρου σε μεγάλο βαθμό. Αυτό μπορεί να γίνει με χημικές και/ή βιολογικές διεργασίες.
νερού, είτε υγρά είτε αναμειγμένα με κάποιο υγρό συστατικό, ως αποτέλεσμα φυσικών ή τεχνιτών διεργασιών.


Τελευταία Ενημέρωση: 24/07/2007































Στοιχεία Επικοινωνίας
Οδός Μιχαήλ Καραολή
1444 Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22602129
Φ: +357 22661313
E: enquiries@cystat.mof.gov.cy
GovLogo
©2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Στατιστική Υπηρεσία