Έρευνα για τη Διαχείριση Αποβλήτων των Επιχειρήσεων


Μεθοδολογικό σημείωμα για τηνΈρευνα για τη Διαχείριση Αποβλήτων των Βιομηχανικών Επιχειρήσεων

1. Ταυτότητα της έρευνας:
Η Έρευνα για τη Διαχείριση Αποβλήτων των Επιχειρήσεων διεξήχθη για τέταρτη φορά στην Κύπρο την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου 2011, με έτος αναφοράς το
2010. Οι προηγούμενες παρόμοιες έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί για τα έτη 2004, 2006 και 2008.
Η έρευνα διενεργείται σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2150/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2002 για τις στατιστικές των αποβλήτων. Η έρευνα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους ορισμούς και τη μεθοδολογία που καθορίστηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat).

Ειδικά για την έρευνα για το έτος 2004, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέρος της εργασίας που πραγματοποιήθηκε για τη συλλογή των στοιχείων, την επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων και την ετοιμασία της Αναφοράς για την Ποιότητα που υποβλήθηκε στη Eurostat χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από πόρους της Μεταβατικής Διευκόλυνσης 2004.
2. Σκοπός:
Η έρευνα αποσκοπεί στη συλλογή και καταρτισμό στοιχείων για τη δημιουργία
και επεξεργασία αποβλήτων από τις επιχειρήσεις και στο διαχωρισμό τους σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Αποβλήτων (EWC).
3. Κάλυψη:
Οι έρευνες για τα έτη 2008 και 2010 καλύπτουν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δευτερογενή τομέα της οικονομίας, δηλαδή τους τομείς Β, Γ, Δ, Ε και ΣΤ του Συστήματος Ταξινόμησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων NACE Αναθ. 2.

Οι προηγούμενες έρευνες για τα έτη 2004 και 2006 κάλυψαν τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στους τομείς Γ, Δ, Ε και ΣΤ του Συστήματος Ταξινόμησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων NACE Αναθ. 1.1. Οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την κάλυψη της έρευνας είναι περιορισμένες και δεν επηρεάζουν σε ουσιαστικό βαθμό τη συγκρισιμότητα των στοιχείων.
4. Δείγμα:
Η έρευνα διενεργείται σε δειγματοληπτική βάση. Ως πληθυσμός
χρησιμοποιείται το μητρώο επιχειρήσεων που διατηρείται από τη Στατιστική Υπηρεσία. Το δείγμα επιλέγεται με βάση την οικονομική δραστηριότητα και το μέγεθος των επιχειρήσεων.
5. Συλλογή στοιχείων:
Η συλλογή των στοιχείων γίνεται με τη συμπλήρωση σχετικού γραπτού ερωτηματολογίου. Για το σκοπό αυτό κατάλληλα εκπαιδευμένοι απογραφείς επισκέπτονται τις επιχειρήσεις στα υποστατικά τους. Από τις επιχειρήσεις
ζητούνται στοιχεία τόσο για τις ποσότητες αποβλήτων που δημιουργούνται και τυγχάνουν επεξεργασίας όσο και για τις τυχόν εγκαταστάσεις επεξεργασίας που οι ίδιες οι επιχειρήσεις διαθέτουν.
6. Ορισμοί που χρησιμοποιήθηκαν:
Με τον όρο απόβλητο εννοούμε κάθε προϊόν, υλικό ή συστατικό το οποίο δεν προσφέρει χρησιμότητα στον κάτοχό του - επομένως δεν προορίζεται για χρήση - και απορρίπτεται ή προτίθεται να απορριφθεί.

Αποτέφρωση ορίζεται ως η θερμική επεξεργασία αποβλήτων σε ειδικές εγκαταστάσεις με σκοπό τη μείωση του όγκου και του βαθμού επικινδυνότητάς τους ή την καύση των αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας.
Ανάκτηση ορίζεται ως η επεξεργασία αποβλήτων με σκοπό την περαιτέρω συνεισφορά τους στην παραγωγική διαδικασία, αντικαθιστώντας κάποιο άλλο υλικό. Δεν περιλαμβάνονται εργασίες οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν προκαταρκτικές ή αποθηκευτικές.

Διάθεση είναι η εναπόθεση/απόρριψη αποβλήτων σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, φρεάτια, λιμνοθάλασσες, θάλασσες κτλ. Όπως και κατά τη διαδικασία της ανάκτησης, δεν περιλαμβάνονται εργασίες οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν προκαταρκτικές ή αποθηκευτικές.


Τελευταία Ενημέρωση: 25/04/2013































Στοιχεία Επικοινωνίας
Οδός Μιχαήλ Καραολή
1444 Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22602129
Φ: +357 22661313
E: enquiries@cystat.mof.gov.cy
GovLogo
©2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Στατιστική Υπηρεσία