Έρευνα για την Τελική Κατανάλωση Ενέργειας στα Νοικοκυριά, 2009


Μεθοδολογικό σημείωμα για τηνΈρευνα για την Τελική Κατανάλωση Ενέργειας στα Νοικοκυριά, 2009

Η Έρευνα για την Τελική Κατανάλωση Ενέργειας στα Νοικοκυριά διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο από τη Στατιστική Υπηρεσία, με έτος αναφοράς το 2009 (περίοδος 1/1/2009 μέχρι 31/12/2009).
Σκοπός της έρευνας ήταν η συλλογή στοιχείων για την κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με τον τύπο των κατοικιών και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των νοικοκυριών, το είδος της τελικής χρήσης ενέργειας (θέρμανση χώρου, ζεστό νερό χρήσης, κλιματισμό (ψύξη) χώρου, μαγείρεμα, ηλεκτρικές συσκευές και
φωτισμό) καθώς και τις πηγές ενέργειας (υγρά και στερεά καύσιμα, ηλεκτρισμός, ανανεώσιμες πηγές) που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά στην Κύπρο.
Η έρευνα απευθύνθηκε στα νοικοκυριά των οποίων οι κάτοικοι διέθεταν μόνιμη ή συνήθη διαμονή στην Κύπρο, ανεξαρτήτου υπηκοότητας και προέλευσης. Το δείγμα της έρευνας περιλάμβανε 3.300 νοικοκυριά, κατανεμημένα σε όλες τις επαρχίες και περιοχές (αστικές και αγροτικές) της χώρας και ήταν αντιπροσωπευτικό της δομής του πληθυσμού. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με
προσωπικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά. Για το σκοπό αυτό απασχολήθηκαν 15 εποχικοί απογραφείς σε παγκύπρια βάση κατά την περίοδο από 20/9/2010 μέχρι 25/1/2011.
Το ερωτηματολόγιο της έρευνας σχεδιάστηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία στη βάση κοινού εγγράφου προτεινόμενων παραμέτρων και μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat). Στην προσπάθεια αυτή, ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν η συμβολή της Υπηρεσίας
Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.
Η διενέργεια της έρευνας στην Κύπρο χρηματοδοτήθηκε μερικώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια της προσπάθειας για περαιτέρω ανάπτυξη των στατιστικών ενέργειας, στη βάση των προνοιών του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1099/2008.

Ορισμοί που χρησιμοποιήθηκαν

Νοικοκυριό
Ως νοικοκυριό ορίζεται ένα άτομο, μία οικογένεια ή και μία ομάδα μη συγγενικών προσώπων τα οποία κατοικούν εντός της ίδιας κατοικίας. Τα μέλη του νοικοκυριού που λείπουν προσωρινά από την κατοικία κατά το χρόνο της συνέντευξης (π.χ. σε ταξίδι, στο νοσοκομείο κτλ) συμπεριλαμβάνονται.
Μόνιμη κατοικία Για τους σκοπούς της έρευνας η κατοικία θεωρείτο ως μόνιμη εάν χρησιμοποιείτο για τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο από το νοικοκυριό κατά
το έτος αναφοράς. Κατοικίες οι οποίες δεν πληρούσαν την προϋπόθεση αυτή δεν λήφθηκαν υπόψη για τους σκοπούς της έρευνας.
Είδος κατοικίας 1. Μονοκατοικία: θεωρείται η οικιστική μονάδα που είναι κτισμένη σε ξεχωριστό οικόπεδο και έχει απευθείας έξοδο προς το δρόμο. Αν μέρος της οικοδομής είναι καταστήματα, η κατοικία θεωρείται και πάλι μονοκατοικία. 2. Διπλοκατοικία: θεωρείται η οικιστική μονάδα που είναι κτισμένη
σε ένα οικόπεδο αλλά αποτελείται από δύο ανεξάρτητες κατοικίες ενωμένες οριζόντια ή κάθετα. Οι κατοικίες αυτές μπορεί να έχουν έξοδο σε κοινό χώρο μέσα στην οικοδομή ή να έχουν ξεχωριστή έξοδο η κάθε μία απευθείας στο δρόμο. 3. Διαμέρισμα σε πολυκατοικία: θεωρείται η οικιστική μονάδα που βρίσκεται σε κτίριο το οποίο είναι κτισμένο σε ένα ή περισσότερα οικόπεδα και περιλαμβάνει τρεις ή περισσότερες κατοικίες οι οποίες μπορούν να έχουν
ξεχωριστή έξοδο η κάθε μία απευθείας στο δρόμο ή σε κοινό χώρο μέσα στην οικοδομή. 4. Σπίτια σε συνεχή δόμηση: είναι τρεις ή περισσότερες κατοικίες, κτισμένες η μία δίπλα στην άλλη με ενιαίους τοίχους μεταξύ τους. Τέτοιες κατασκευές βρίσκονται συνήθως στο κέντρο των πόλεων και στα χωριά. 5. Άλλο είδος, π.χ. βοηθητικό σπίτι: είναι κατοικία που βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο με μία άλλη κύρια κατοικία και έχει ξεχωριστή έξοδο στο
δρόμο είτε απευθείας είτε μέσω του κήπου. Συνήθως βρίσκονται κτισμένες στο πίσω μέρος της αυλής μίας κύριας κατοικίας.
Ιδιοκτησιακό καθεστώς κατοικίας 1. Ιδιόκτητη/Με ενοίκιο: Η κατοικία θεωρείται ιδιόκτητη όταν ο κάτοχος του τίτλου ιδιοκτησίας της είναι μέλος του νοικοκυριού (οι υποθηκευμένες κατοικίες συμπεριλαμβάνονται). Η κατοικία είναι υπό ενοικίαση όταν χρησιμοποιείται από το νοικοκυριό έναντι τακτικών πληρωμών
στο νόμιμο ιδιοκτήτη. 2. Παραχωρημένη δωρεάν: Η κατοικία δεν είναι ούτε ιδιόκτητη ούτε με ενοίκιο, αλλά η χρήση της έχει παραχωρηθεί δωρεάν από φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο κλπ. ή από το κράτος (π.χ. κατοικίες σε προσφυγικούς συνοικισμούς όπου δεν έχει παραχωρηθεί τίτλος ιδιοκτησίας ή Τουρκοκυπριακές κατοικίες).
Έτος αποπεράτωσης κατασκευής κτιρίου Ως έτος ανέγερσης του κτιρίου λαμβάνεται υπόψη το έτος αποπεράτωσης της
κατασκευής.
Επιφάνεια κατοικίας σε τετραγωνικά μέτρα Στην επιφάνεια κατοικίας συμπεριλαμβάνονται όλοι οι κλειστοί χώροι καθώς και οι καλυμμένοι χώροι όπως καλυμμένες βεράντες, καλυμμένοι χώροι στάθμευσης, υπόγειοι χώροι κτλ. Οι σοφίτες λογαριάζονται μόνο στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται ως κατοικήσιμος (όχι αποθηκευτικός) χώρος.
Επιφάνεια κατοικίας για την οποία χρησιμοποιήθηκε θέρμανση κατά τους
κρύους μήνες Εμβαδόν (σε τετραγωνικά μέτρα) των θερμαινόμενων χώρων της κατοικίας. Χώροι της κατοικίας οι οποίοι απομονώνονται από τους ιδιοκτήτες και για τους οποίους δεν χρησιμοποιείται θέρμανση για σκοπούς εξοικονόμησης ενέργειας, μαζί με άλλους χώρους οι οποίοι δεν θερμαίνονται (π.χ. γκαράζ, υπόγειο) εξαιρούνται από την επιφάνεια κατοικίας για την οποία χρησιμοποιείται θέρμανση.

Κύριος τύπος θέρμανσης που χρησιμοποιείται στην κατοικία Ως κύριο τύπο θέρμανσης ορίζουμε αυτόν που χρησιμοποιείται συχνότερα ως η κύρια πηγή θέρμανσης της κατοικίας.
Επιφάνεια κατοικίας για την οποία χρησιμοποιείται κλιματισμός κατά τους ζεστούς μήνες Εμβαδόν (σε τετραγωνικά μέτρα) των κλιματιζόμενων χώρων (που ψύχονται) της κατοικίας. Οι χώροι εντός της κατοικίας στους οποίους δεν υπάρχει ή δεν
χρησιμοποιείται κλιματισμός (π.χ. γκαράζ, υπόγειο ή δωμάτια στα οποία δεν υπάρχουν κλιματιστικά) θα πρέπει να εξαιρούνται από την επιφάνεια κατοικίας για την οποία χρησιμοποιείται κλιματισμός.
Ενέργεια για ζεστό νερό χρήσης Η ενέργεια που καταναλώνεται για να ζεσταθεί το νερό που χρησιμοποιείται στο μπάνιο, στο καθάρισμα του σπιτιού, στο πλύσιμο των πιάτων και γενικά σε δραστηριότητες οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το μαγείρεμα.

Θερμομόνωση κατοικίας Θερμομόνωση είναι η επιβράδυνση της ταχύτητας ανταλλαγής θερμότητας του κτιρίου με το περιβάλλον μέσα από τις επιφάνειες (τοίχους, στέγες, πατώματα, πόρτες, παράθυρα). Επιτυγχάνεται με διάφορα θερμομονωτικά υλικά και τεχνικές (π.χ. υαλοβάμβακας, πολυστερίνη, εξωτερική τοιχοποιία με θερμομονωτικά τούβλα, διπλή τοιχοποιία με πολυστερίνη, διπλά γυαλιά κτλ).
Κατανάλωση
Ως κατανάλωση ορίζεται η ποσότητα των καυσίμων, βιομάζας, κάρβουνου που αγοράστηκε κατά το έτος αναφοράς 2009 και όχι η ποσότητα που καταναλώθηκε στην περίοδο αυτή.
Ακαθάριστες ετήσιες απολαβές του νοικοκυριού Ως συνολικό ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα του νοικοκυριού ορίζεται το σύνολο των αποδοχών όλων των μελών του, από όλες τις πηγές (π.χ. μόνιμη εργασία ή άλλη μερική ενασχόληση όπως, για παράδειγμα, γεωργία) πριν τις διάφορες
αποκοπές από φόρους, κοινωνικές ασφαλίσεις κτλ. Το εισόδημα συμπεριλαμβάνει όλα τα παρακάτω: μισθούς, συντάξεις, προμήθειες, τόκους, μερίσματα, ενοίκια, επίδομα ανεργίας ή οποιαδήποτε άλλη μορφή δημόσιας οικονομικής βοήθειας.
Χιλιόγραμμο ισοδύναμου πετρελαίου (kgoe) Ισούται με 41,868 x 106 Joules. Αυτή η ποσότητα ενέργειας ισοδυναμεί με το καθαρό θερμικό περιεχόμενο ενός κιλού αργού πετρελαίου.


Τελευταία Ενημέρωση: 05/10/2011































Στοιχεία Επικοινωνίας
Οδός Μιχαήλ Καραολή
1444 Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22602129
Φ: +357 22661313
E: enquiries@cystat.mof.gov.cy
GovLogo
©2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Στατιστική Υπηρεσία