Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις Κατασκευές (Έτος βάσης 2015)


Μεθοδολογικό σημείωμα για το Δείκτη Τιμών Παραγωγού στις Κατασκευές

Σκοπός
Ο τριμηνιαίος Δείκτης Τιμών Παραγωγού μετρά τις μεταβολές στις τιμές μονάδας που χρεώνονται σε πελάτες κατασκευαστικών έργων. Δείχνει συνεπώς τη μεταβολή στο ολικό κόστος των έργων από τη μεριά του πελάτη, περιλαμβάνοντας κόστος όπως αυτό των υλικών, των εργατικών, των καυσίμων, των μεταφορικών και άλλων, καθώς και το κέρδος των εργολάβων. Μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη του ύψους του πληθωρισμού στις Κατασκευές σε σχέση με μία συγκεκριμένη χρονιά αναφοράς, το έτος βάσης.

Συλλογή στοιχείων
Για τον υπολογισμό του δείκτη και για κάθε τρίμηνο αναφοράς συλλέγονται τιμές μονάδας για έναν ευρύ κατάλογο με βασικές κατασκευαστικές εργασίες, απαραίτητες από την έναρξη μέχρι την αποπεράτωση έργων όπως: μονοκατοικίες, οικιστικές πολυκατοικίες, μη οικιστικά κτίρια και έργα πολιτικού μηχανικού (δηλαδή έργα που αφορούν ανοικτούς χώρους και γενικά οτιδήποτε δε θεωρείται κτίριο). Η λήψη των στοιχείων γίνεται από δείγμα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα διάφορα στάδια κατασκευής των υπό εξέταση έργων, χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα (τηλέφωνο, φαξ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) ανάλογα με την προτίμηση της κάθε επιχείρησης.

Μέθοδος υπολογισμού
Οι βασικές κατασκευαστικές εργασίες για τις οποίες γίνεται τιμοληψία ομαδοποιούνται κατάλληλα ανά τύπο έργου. Η στάθμιση των διαφόρων εργασιών γίνεται με συντελεστές οι οποίοι προκύπτουν από το κόστος που έχει η κάθε εργασία σε σχέση με τον τύπο έργου. Ο ολικός δείκτης τιμών προκύπτει από τη σύνθεση των δεικτών των επιμέρους τύπων έργου χρησιμοποιώντας ως
συντελεστή στάθμισης τον κύκλο εργασιών τους σε σχέση με το σύνολο του τομέα των Κατασκευών. Ο δείκτης που παράγεται για κάθε τύπο έργου χρησιμοποιείται και στο στάδιο του αποπληθωρισμού για τον υπολογισμό του Δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές.
Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού έχει ως έτος βάσης το 2015, δείχνει δηλαδή τη μεταβολή στις τιμές μονάδας σε σχέση με το μέσο όρο των αντίστοιχων τιμών κατά το 2015. Κατά το έτος βάσης, ο μέσος όρος των τεσσάρων τριμήνων του
δείκτη τιμών είναι 100,0. Για παράδειγμα, αν ο δείκτης τιμών για κάποιο τρίμηνο είναι 101,5 αυτό σημαίνει ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με τη μέση τιμή του 2015.


Επικοινωνία

Εύη Καλογήρου Δημητρίου

Τ: 22602168

E: ekalogirou@cystat.mof.gov.cy


Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2021
































Στοιχεία Επικοινωνίας
Οδός Μιχαήλ Καραολή
1444 Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22602129
Φ: +357 22661313
E: enquiries@cystat.mof.gov.cy
GovLogo
©2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Στατιστική Υπηρεσία