Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου και Επισκευής Μηχανοκινήτων Οχημάτων (Έτος βάσης 2015)


Λιανικού Εμπορίου και Επισκευής Μηχανοκινήτων Οχημάτων


Σκοπός

Σκοπός του Δείκτη Αξίας Κύκλου Εργασιών Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου και Επισκευής Μηχανοκίνητων Οχημάτων (Δείκτη), είναι η παρακολούθηση των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων των δραστηριοτήτων της οικονομίας που εμπίπτουν στον Κλάδο 45 της στατιστικής ταξινόμησης οικονομικών δραστηριοτήτων NACE Αναθ.2, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (NACE 2).

Συλλογή στοιχείων

Η συλλογή των δεδομένων γίνεται μηνιαία από τη Στατιστική Υπηρεσία, είτε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις είτε με αποστολή τηλεομοιότυπων είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ξεκινά πέντε μέρες μετά το τέλος της υπό εξέταση περιόδου και, συνήθως, ολοκληρώνεται μέσα σε δύο μήνες.
Ο Κύκλος Εργασιών περιλαμβάνει τις πωλήσεις αγαθών της επιχείρησης στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς εξαιρουμένου του Φ.Π.Α και συμπεριλαμβανομένων δασμών και φόρων.

 Μέθοδος υπολογισμού και πρακτικές δημοσίευσης

Ο Δείκτης έχει ως έτος βάσης το 2015, δείχνει δηλαδή την τριμηνιαία μεταβολή στον Κύκλο Εργασιών σε σχέση με τον μέσο όρο των τεσσάρων τριμήνων του Κύκλου Εργασιών κατά το 2015. Κατά το έτος βάσης, ο μέσος όρος των Δεικτών Κύκλου Εργασιών για τα τέσσερα τρίμηνα είναι 100,0. Για παράδειγμα, αν ο Δείκτης για κάποιο τρίμηνο είναι 105,3 αυτό σημαίνει ότι ο Κύκλος Εργασιών για το συγκεκριμένο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με τον μέσο όρο των τριμήνων του 2015. Ο Δείκτης αναφέρεται σε τρέχουσες τιμές αγοράς.

Για τον καταρτισμό του ολικού Δείκτη, υπολογίζεται ο σταθμισμένος μέσος όρος των επιμέρους δεικτών για τις διάφορες Ομάδες (υποσύνολα δραστηριοτήτων) όπως αυτές ορίζονται στην ταξινόμηση NACE 2. Οι συντελεστές που χρησιμοποιούνται για τη στάθμιση προέρχονται από τα
αποτελέσματα τις ετήσιας Έρευνα Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου κατά το έτος βάσης (2015) και αντικατοπτρίζουν το μερίδιο του Κύκλου Εργασιών κάθε Ομάδας σε σχέση με το σύνολο του Κύκλου Εργασιών της δραστηριότητας του Κλάδου NACE 45.

Καλύπτονται όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν 10 ή περισσότερα άτομα και δείγμα από μικρότερες επιχειρήσεις.

Ο καταρτισμός του Δείκτη γίνεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1165/98 για τις βραχυπρόθεσμες στατιστικές. Ο Δείκτης αποστέλλεται κάθε τρίμηνο στη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat) και δημοσιεύεται στην Ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου.


Επικοινωνία
Ευαγγελία Ευσταθίου: Τηλ.: 22602196, Ηλ. Ταχ.:
eefstathiou@cystat.mof.gov.cy

Τελευταία ενημέρωση: 17/03/2021































Στοιχεία Επικοινωνίας
Οδός Μιχαήλ Καραολή
1444 Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22602129
Φ: +357 22661313
E: enquiries@cystat.mof.gov.cy
GovLogo
©2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Στατιστική Υπηρεσία