Έρευνα Καινοτομίας 2000-2002


Μεθοδολογικό σημείωμα για την Έρευνα Καινοτομίας 2000-2002
Η Έρευνα Καινοτομίας διεξήχθη το πρώτο τρίμηνο του 2004 με περίοδο αναφοράς τα έτη 2000 – 2002. Σκοπός της έρευνας, που διεξήχθη για πρώτη φορά στην Κύπρο, ήταν η συλλογή στοιχείων, όχι μόνο για το είδος των καινοτομικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων αλλά και για τις επιπτώσεις και τα οφέλη στις επιχειρήσεις.
Η έρευνα κάλυψε μόνο τις επιχειρήσεις με αριθμό απασχολουμένων 10 άτομα και άνω. Ο πληθυσμός της έρευνας αριθμούσε 1.330 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους ακόλουθους τομείς οικονομικής
δραστηριότητας (στην παρένθεση ο κώδικας NACE Αναθ. 1.1):
Βιομηχανία - Ορυχεία και λατομεία (τίτλος Γ) - Μεταποίηση (τίτλος Δ) - Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού (τίτλος E)
Υπηρεσίες - Χονδρικό εμπόριο και εμπόριο με προμήθεια, εκτός από το εμπόριο
αυτοκινήτων και μοτοσικλετών (τμήμα 51) - Μεταφορές, αποθήκευση και επικοινωνίες (τίτλος Θ) - Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (τίτλος Ι) - Πληροφορική και συναφείς δραστηριότητες (τμήμα 72) - Έρευνα και ανάπτυξη (τμήμα 73) - Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων και μηχανικών (ομάδα 74.2) - Τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις (ομάδα 74.3)

Η έρευνα ήταν πλήρως εναρμονισμένη με τη μεθοδολογία που καθορίστηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Eurostat), στη βάση κοινού ερωτηματολογίου που υιοθετήθηκε από όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. στα πλαίσια της τρίτης Κοινοτικής Έρευνας Καινοτομίας (Community Innovation Survey, CIS III). Για σκοπούς διεθνών συγκρίσεων, χρησιμοποιήθηκαν οι ορισμοί και οι έννοιες του “Εγχειριδίου του Όσλο”, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η συλλογή των στοιχείων έγινε στο μεγαλύτερο μέρος της με προσωπική συνέντευξη στα υποστατικά των επιχειρήσεων. Επειδή η πλειοψηφία των ερωτήσεων αφορούσε θέματα στρατηγικού προγραμματισμού και διαχείρισης, καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε οι συνεντεύξεις να γίνουν είτε με το γενικό διευθυντή είτε με άλλο διευθυντικό ή ανώτερο στέλεχος της επιχείρησης, που να γνωρίζει πολύ καλά την πορεία, τους στόχους και τις προοπτικές της.

Τι είναι καινοτομία

Ως καινοτομία ορίζεται ένα νέο ή σημαντικά βελτιωμένο προϊόν (υλικό αγαθό ή υπηρεσία) που έχει εισαχθεί στην αγορά ή η εισαγωγή στην επιχείρηση μίας νέας ή σημαντικά βελτιωμένης παραγωγικής διαδικασίας. Η καινοτομία βασίζεται στα αποτελέσματα νέων τεχνολογικών εξελίξεων, νέων συνδυασμών υπάρχουσων τεχνολογιών ή στη χρησιμοποίηση άλλου είδους γνώσεων που αποκτήθηκαν από την επιχείρηση.
Η καινοτομία πρέπει να είναι νέα για την επιχείρηση. Δεν πρέπει
υποχρεωτικά να είναι νέα για την αγορά ή η επιχείρηση να είναι η πρώτη που την εισήγαγε. Επιπλέον, δεν ενδιαφέρει το αν η καινοτομία αναπτύχθηκε από την ίδια την επιχείρηση ή από άλλη επιχείρηση. Όμως, η απλή πώληση καινοτομιών που έχουν εξ’ ολοκλήρου παραχθεί και αναπτυχθεί από άλλες επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνεται.
Η καινοτομία προϊόντος είναι ένα αγαθό ή μια υπηρεσία που είναι είτε νέο είτε σημαντικά βελτιωμένο προϊόν σε σχέση με τα βασικά χαρακτηριστικά, τις
τεχνικές προδιαγραφές, το ενσωματωμένο λογισμικό ή άλλα μη υλικά συστατικά, προτιθέμενες χρήσεις ή τη φιλικότητα προς τον χρήστη. Οι μεταβολές καθαρά αισθητικής φύσεως δεν περιλαμβάνονται.
Η καινοτομία διαδικασίας περιλαμβάνει νέα και σημαντικά βελτιωμένη τεχνολογία παραγωγής, νέες και σημαντικά βελτιωμένες μεθόδους παροχής υπηρεσιών και διανομής προϊόντων. Το αποτέλεσμα (της διαδικασίας) θα πρέπει να είναι σημαντικό σε σχέση με τον όγκο της παραγωγής, την ποιότητα
των προϊόντων ή το κόστος παραγωγής και διανομής. Καθαρά οργανωτικές ή διοικητικές μεταβολές δεν περιλαμβάνονται.
Ο βαθμός τεχνολογικής καινοτομικής δραστηριότητας σε κάθε επιχείρηση συνοψίζεται ως εξής:
1.Σύνολο επιχειρήσεων 1.1 Επιχειρήσεις με καινοτομικές δραστηριότητες 1.1.1 Καινοτομία προϊόντος και/ή διαδικασίας
1.1.1.1 Καινοτομία προϊόντος μόνο 1.1.1.2 Καινοτομία διαδικασίας μόνο 1.1.1.3 Καινοτομία προϊόντος και διαδικασίας 1.1.2 Συνεχιζόμενη και/ή ανακληθείσα καινοτομική δραστηριότητα 1.2 Επιχειρήσεις χωρίς καινοτομικές δραστηριότητες

Τελευταία Ενημέρωση: 26/07/2006































Στοιχεία Επικοινωνίας
Οδός Μιχαήλ Καραολή
1444 Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22602129
Φ: +357 22661313
E: enquiries@cystat.mof.gov.cy
GovLogo
©2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Στατιστική Υπηρεσία