Έρευνα για τη Σταδιοδρομία των Κατόχων Διδακτορικού Τίτλου, 2006


Μεθοδολογικό σημείωμα για την έρευνα Σταδιοδρομία των Κατόχων Διδακτορικού Τίτλου, 2006


Η Έρευνα για τη Σταδιοδρομία των Κατόχων Διδακτορικού Τίτλου διενεργήθηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο από τη Στατιστική Υπηρεσία. Η ημερομηνία αναφοράς της Έρευνας ήταν η 1η Δεκεμβρίου 2006 και απευθύνθηκε στους κατόχους διδακτορικού τίτλου με ηλικία κατά την ημερομηνία αναφοράς κάτω των 70 χρόνων (δηλαδή να είχαν γεννηθεί μετά την 1η Δεκεμβρίου 1936) και μόνιμη ή συνήθη διαμονή στην Κύπρο, ανεξαρτήτου υπηκοότητας.
Σκοπός της Έρευνας ήταν η συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, την εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία, τόσο επαγγελματικά όσο και μισθοδοτικά, των κατόχων διδακτορικού τίτλου, οι οποίοι θεωρούνται οι πιο πιθανοί συντελεστές στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη της γνώσης και των τεχνολογιών.
Η Έρευνα διεξήχθη στη βάση κοινού ερωτηματολογίου και μεθοδολογίας που
αναπτύχθηκε από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και το Ινστιτούτο Στατιστικής της Ουνέσκο (UIS).
Η διενέργεια της Έρευνας στην Κύπρο χρηματοδοτήθηκε μερικώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από πόρους του προγράμματος Μεταβατικής Διευκόλυνσης (Transition Facility) 2005 για τις δέκα νέες χώρες-μέλη της ΕΕ.
Ορισμοί που χρησιμοποιήθηκαν

Διδακτορικό (δεύτερο στάδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης)- ISCED 6 Περιλαμβάνει τα τριτοβάθμια προγράμματα που οδηγούν στην απονομή ενός ανώτερου ερευνητικού προσόντος. Επομένως, τα προγράμματα είναι αφιερωμένα στην ανώτερη μελέτη και στην αυθεντική έρευνα και δεν είναι βασισμένα μόνο σε διαλέξεις ή μαθήματα. Απαιτεί συνήθως την υποβολή διατριβής εκδοτικής ποιότητας η οποία είναι προϊόν αυθεντικής έρευνας και αντιπροσωπεύει μία σημαντική συνεισφορά στη γνώση.

Πρώτο στάδιο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης - ISCED 5 Είναι τριτοβάθμια προγράμματα, είτε θεωρητικά είτε πρακτικά, που έχουν ως στόχο την παροχή επαρκών προσόντων για είσοδο σε ανώτερα ερευνητικά προγράμματα και επαγγέλματα με υψηλές απαιτήσεις δεξιοτήτων ή την ένταξη στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα αυτά δεν οδηγούν άμεσα στην απονομή ενός ανώτερου ερευνητικού προσόντος (διδακτορικού). Αυτό το επίπεδο περιλαμβάνει συνήθως Πτυχία θεωρητικών ή θετικών επιστημών (Bachelors),
Διπλώματα ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Μεταπτυχιακά (Μasters).
Καθεστώς υπηκοότητας Η υπηκοότητα ορίζεται ως ο ιδιαίτερος νομικός δεσμός μεταξύ ενός ατόμου και του Κράτους, που αποκτάται με τη γέννηση ή την πολιτογράφηση, είτε με διακήρυξη, επιλογή, γάμο ή άλλα μέσα σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Ο υπήκοος είναι επομένως ένα άτομο με τη νόμιμη υπηκοότητα μιας χώρας. Στην περίπτωση διπλής ή πολλαπλής υπηκοότητας, το άτομο αναφέρεται ως υπήκοος
εάν κατέχει την υπηκοότητα της υπό αναφορά χώρας (την Κυπριακή δηλαδή) και ως μη υπήκοος σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.
Καθεστώς διαμονής Χώρα μόνιμης ή συνήθους διαμονής είναι η χώρα στην οποία το άτομο συνήθως διαμένει ή μπορεί να είναι η νόμιμη κατοικία του ατόμου. Αυτή μπορεί να είναι η ίδια με, ή διαφορετική από, τη χώρα που βρίσκεται το άτομο τη χρονική στιγμή της έρευνας.

Εργοδοτούμενος Περιλαμβάνει όλα τα άτομα πέραν μιας καθορισμένης ηλικίας που κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης περιόδου αναφοράς, μιας εβδομάδας ή μιας ημέρας, εργοδοτούνταν έναντι αμοιβής ή ήταν αυτοεργοδοτούμενοι. Περιλαμβάνει και όσους είναι προσωρινά εκτός εργασίας κατά την περίοδο αναφοράς αλλά έχουν προηγουμένως εργαστεί στη συγκεκριμένη εργασία και θα επιστρέψουν σ’ αυτήν σύντομα (π.χ. έχουν συμβόλαιο).

Άνεργος Περιλαμβάνονται όσοι κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς ήταν χωρίς εργασία, δηλαδή δεν εργάζονταν έναντι αμοιβής και δεν ήταν αυτοεργοδοτούμενοι, ήταν διαθέσιμοι για εργασία (έναντι αμοιβής ή ως αυτοεργοδοτούμενοι) και είχαν προβεί σε συγκεκριμένα μέτρα για αναζήτηση εργασίας, έναντι αμοιβής ή ως αυτοεργοδοτούμενοι. Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εγγραφή σε δημόσιο ή ιδιωτικό γραφείο εξευρέσεως εργασίας,
αίτηση σε εργοδότες, επισκέψεις σε χώρους εργασίας, καταχώρηση ή απάντηση σε αγγελίες εφημερίδων, αναζήτηση βοήθειας από φίλους ή συγγενείς, ψάξιμο για γη, κτίρια, μηχανήματα ή εξοπλισμό για την ίδρυση δικής τους επιχείρησης, κτλ.
Αδρανής Το άτομο εκείνο που δεν ήταν εργοδοτούμενος ή ήταν άνεργος λόγω: (α) φοίτησης σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, (β) δέσμευσης σε δουλειές του σπιτιού,
(γ) αφυπηρέτησης ή προχωρημένης ηλικίας ή (δ) άλλοι λόγοι, όπως αδυναμία ή αναπηρία, που μπορούν να προσδιοριστούν.
Μόνιμη/Προσωρινή απασχόληση Η προσωρινή απασχόληση περιλαμβάνει εργασία με συμβόλαιο προκαθορισμένης διάρκειας, σε αντίθεση με τη μόνιμη απασχόληση στην οποία δεν υπάρχει ημερομηνία τερματισμού.
Πλήρης/Μερική απασχόληση
Άτομα που συνήθως εργάζονται λιγότερο από 30 ώρες την εβδομάδα θεωρούνται άτομα μερικής απασχόλησης. Αντίθετα, άτομα που εργάζονται πέραν των 30 ωρών την εβδομάδα συνήθως θεωρούνται πλήρως απασχολούμενα.
Τομείς απασχόλησης 1. Τομέας επιχειρήσεων: περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες, οργανισμούς και ιδρύματα η κύρια δραστηριότητα των οποίων είναι η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών (εκτός του τομέα της εκπαίδευσης) που διατίθενται
στην αγορά προς πώληση στο ευρύ κοινό. Περιλαμβάνει επίσης και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν τις παραπάνω μονάδες. 2. Κυβερνητικός τομέας: περιλαμβάνει τα τμήματα, υπηρεσίες και άλλα σώματα που παρέχουν, αλλά συνήθως δεν πωλούν, εκείνες τις κοινωφελείς υπηρεσίες (πλην της εκπαίδευσης) οι οποίες δεν είναι δυνατό να παρασχεθούν με ευκολότερο και οικονομικότερο τρόπο. Επίσης, αυτοί οι φορείς βοηθούν το κράτος στην εφαρμογή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του. Επίσης,
περιλαμβάνονται ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται κυρίως από το κράτος και που δεν διοικούνται από τον τομέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι δημόσιες επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και πώληση προϊόντων και υπηρεσιών περιλαμβάνονται στον τομέα των επιχειρήσεων. 3. Τομέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: αποτελείται από όλα τα πανεπιστήμια, κολλέγια και άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ασχέτως
πηγής χρηματοδότησης ή νομικού καθεστώτος. Περιλαμβάνει επίσης όλα τα ερευνητικά ιδρύματα που λειτουργούν υπό τον άμεσο έλεγχο ή την εποπτεία ή σε διασύνδεση με ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης. 4. Άλλος τομέας εκπαίδευσης: αποτελείται από όλα τα ιδρύματα προδημοτικής, δημοτικής ή μέσης εκπαίδευσης, ασχέτως πηγής χρηματοδότησης ή νομικού καθεστώτος (δηλαδή δημόσια ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια).
5. Ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός τομέας: περιλαμβάνει μη εμπορικές μονάδες που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται κυρίως από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που εξυπηρετούν νοικοκυριά, σημαντικές επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα, εκτός από όσες παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης ή εποπτεύονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αντίθετα, ιδρύματα Έρευνας και Ανάπτυξης, όταν διοικούνται από μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και επιχορηγούνται τουλάχιστο κατά 50% από το κράτος,
κατατάσσονται στον κυβερνητικό τομέα. Ο ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός τομέας περιλαμβάνει επίσης ιδιώτες που είναι αυτοεργοδοτούμενοι.
Ακαθάριστες ετήσιες απολαβές Οι ακαθάριστες ετήσιες απολαβές καλύπτουν την αμοιβή σε χρήμα και σε είδος που καταβλήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους 2006 πριν την αφαίρεση οποιουδήποτε φόρου και εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους και κατακρατούνται από τον εργοδότη.

Ερευνητής Οι ερευνητές είναι επαγγελματίες που έχουν αφιερωθεί στη σύλληψη ή τη δημιουργία νέων γνώσεων, προϊόντων, διαδικασιών, μεθόδων και συστημάτων και, επίσης, στη διαχείριση των σχετικών έργων.

Τελευταία Ενημέρωση: 10/12/2010































Στοιχεία Επικοινωνίας
Οδός Μιχαήλ Καραολή
1444 Λευκωσία, Κύπρος
T: +357 22602129
Φ: +357 22661313
E: enquiries@cystat.mof.gov.cy
GovLogo
©2021 Κυπριακή Δημοκρατία, Στατιστική Υπηρεσία